Sağlık

Her Bel Ağrısı Fıtık Değildir

bel ağrısı; hayatın bir noktasında herkesin hissettiği acının tam ortasındadır. Bel ağrısının en değerli sebepleri genellikle ağır kaldırma, yanlış duruş, kas güçsüzlüğü neden olur.

Hayatı olumsuz etkileyen bu ağrılarda ilk akla gelen bel fıtığı şüphesidir ve hastalar genellikle ameliyat korkusuyla erken dönemde doktora gitmezler bu da ağrıların daha da şiddetlenmesine neden olabilir. Her ağrı bel fıtığını göstermez, doğru tanı ve tedavi ile ağrıyı erken dönemde önlemek mümkündür.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü. Öğretim Üyesi Yiğit Kültür, bel ağrısı işlemleri hakkında bilgi verirken, her bel ağrısının bel fıtığını göstermediğini ancak tanı ve tedavilerle ağrının önüne geçilebileceğini söyledi.

Bel ağrısının en sık nedeni nedir ve tedavi sürecinde nasıl ilerlemek gerekir?

Bel ağrısı toplumda acil servise başvuru nedenlerinin başında gelmektedir. Bu uygulamaların büyük çoğunluğu mekanik ağrı niteliğindedir ve altta yatan bir sorun yoktur. Mekanik ağrının nedeni çoğunlukla omurga çevresindeki kas, bağ ve bağların gerilmesinden sonra oluşan iltihaplanma, iltihaplanma ve ödemdir. Çeşitli travmalar, ağır kaldırma, fazla kilo, sigara, hareketsizlik veya aşırı hareketlilik predispozan faktörlerdir. Genellikle birkaç gün içinde ağrı azalmaya başlar ve en geç birkaç hafta içinde ağrı tamamen geçer. Bu durumlarda ağrıya neden olan sitokinlerin kan dolaşımı ile kendiliğinden vücuttan atılması için standart bir aktiviteye devam edilmesi teşvik edildiğinden yatak istirahati çok fazla önerilmez. Uzun süreli korse kullanımı kas zayıflamasına neden olabileceğinden genel olarak yaklaşık 1 hafta korse kullanılması önerilir. Bu süreçte uygun topikal veya oral steroidal olmayan ilaçlar ağrının kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Bel ağrısı hangi durumlarda sorun olabilir ve ileri tetkik/tedavi gerektirebilir?

Bazı durumlarda bel ağrısının kaynağı sadece kas/kas/tendon gerilme-yaralanma değil, altta yatan ve araştırılması gereken durumlar olabilir. Kişinin ağrısı 4-5 haftadan fazla sürüyorsa, ağrı azalma eğiliminde değilse, bel ağrısı kalçadan bacağa vuruyorsa veya uyluğun rastgele bir yerinde ağrı/uyuşma/karıncalanma eşlik ediyorsa ve bacakta, sistemik ateş varsa, idrar ve dışkılamada ya da tutmada sorun varsa ağır kaldırmak yanlış omurga cerrahı tarafından değerlendirilmelidir.

Her bel fıtığı ameliyat gerektirir mi? Ameliyat gerektiren bel fıtığının karakteri nedir?

Birçok çalışmada bel ağrısı şikayeti olmayan hastalarda bile çekilen MR görüntülerinde birçok kez bel fıtığı saptandığı gözlemlenmiştir. Elbette bu tarz fıtıklara yaklaşımda cerrahi tedavi gündemde değildir. Değerli olan problemli ve problemsiz fıtıkları ayırt edebilmektir. Kişide bel fıtığının verdiği ağrı zamanla azalmıyorsa, bel ağrısına eşlik eden kalça/uyluk/bacak ağrısı varsa, bacaklarda kuvvet kaybı varsa ve kişide ağrı şiddetli ise, mutlaka muayene edilmeli ve gerekli tanı-tedavi planlaması yapılmalıdır. Birçok durumun tedavide aciliyet gerektirebileceği düşünüldüğünde erken müdahale önem kazanabilir.

Kanal daralması ve bel kayması nedir? Teşhis ve tedavi süreci nasıldır?

Orta yaşlı hastalarda görülen kanal daralması ve bel kayması sorunları çoğunlukla omurganın dejeneratif (kireçlenme) süreçlerinden sonra ortaya çıkar. Bu problemler çoğunlukla iki omur arasındadır. “plak” Yapılarındaki uzun süreli sıvı ve yükseklik kaybından sonra sorunun omurların diğer bölgelerine yayılması ilerleyici bir kısır döngüye neden olabilir ve kişinin günlük aktivitelerini, yaşamsal aktivitelerini ve konforunu etkileyebilecek durumlara neden olabilir. Kanal daralması ve bel kaymasından kaynaklanan ağrı ve nörolojik durumlar nedeniyle kişinin günlük yürüme mesafesi azalabilir ve hareket halindeyken oluşan ağrılar kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Her hastada mevcut sorunun durumuna göre şikayet tablosu genellikle farklı ve kişiye özeldir.

Omurga-bel problemlerinin değerlendirilmesinde ilk aşamada muayene çok değerlidir. Bazı durumlarda kalça-diz gibi komşu eklemlerdeki problemler bel problemleriyle karıştırılabilir ancak deneyimli bir doktor tarafından detaylı bir fizik muayene ile kolaylıkla ayırt edilebilir. Sonrasında hastalığın durumuna göre x-ray-dinamik x-ray-MR-tomografi gibi görüntüleme sistemleri kullanılır. Ayrıca bu tetkiklerin uygulanma yöntemleri her hastada farklı olup, hekimin bu konuda radyoloji uzmanı ve teknisyenine yol göstermesi değerlidir. Omurga problemlerinde yetkin bir nörolog tarafından, omurga uçlarında var olan rahatsızlığın oluşturduğu baskının varlığının saptanması ve belgelenmesi amacıyla yapılacak EMG, hekimin mevcut sorunun kaynağına ulaşmasına yardımcı olabilir. birçok durumda ayrıntı.

Her kanal daralması ve bel kayması ameliyat gerektirir mi? Yaşlı hastalarda bu sorunlar için ameliyat yapılabilir mi?

Her kanal daralması ve bel kayması ameliyat gerektirmez. Birçok durumda ameliyatsız yöntemler kullanılabilir. Bu tedaviler, kilo verme, eğitim, fizik tedavi ve görüntüleme prosedürlerinin eşlik ettiği omurgaya enjeksiyonları içerir. Ayrıca ameliyat gerektiren bazı durumlar “acil” kabul edilerek uygulanırken, bazı durumlar “nispeten acil” yani oluşabilecek nörolojik problemlerin önüne geçebilmek için mümkün olan en erken ve uygun zamanda ameliyatın planlanması şeklindedir. gelecekte geliştirmek. Cerrahi tedavi hastayı alıp günlük aktivitelerini daha iyi bir düzeye getirmek için seçilir.

Omurga cerrahisi operasyonlarının bu konuda yetkin bir ekip ile yapılmasında fayda vardır. Anestezi ekibi, nöromonitörizasyon ekibi, cerrahi hemşireleri ve personeline cerrahinin birçok aşamasında değerli görevler düşmektedir. Yaşlı hastaların ameliyatları, ameliyattan sonraki ilk akşam gözlem altında tutulmak üzere, omurga cerrahisi konusunda deneyimli bir anestezi ekibinin desteği ve tam teşekküllü bir ağır bakım ünitesinin varlığı ile mümkündür.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

asarcik-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu