Ekonomi

Borsada alım zamanı geldi mi?

Halka arz çılgınlığı, yüksek enflasyon ve Türk lirasının değer kaybetmesiyle son yılların en popüler yatırım aracı borsa oldu. Aslında seçimden sonra endekslerdeki getiriler yüzde 100’e yaklaşırken, hangi hisseyi seçerseniz seçin körü körüne kazanıyordunuz. Özellikle tavan serili halka arzlar yatırımcıların da ilgisini çekti ve Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı 8 milyonu aştı. Ancak İsrail-Hamas çatışmasının başlaması borsadaki arka plan sorunlarının gün yüzüne çıkmasına neden oldu ve sert bir düşüş eğilimi başladı. Haftada iki kez kapalı olan borsada dalgalı seyir devam ederken uzmanlar, temkinli duruşun devam etmesi gerektiğini, bundan sonra temeli sağlam olan şirketlere bakılması ve yatırım kararlarının seçici bir şekilde buna göre verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. segmentler ve paylaşımlar.

SORUNLAR halının altına süpürüldü

Bilinen ama görülmemeye çalışılan bu sorunlar nelerdi? Öncelikle yeni ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın TL mevduatın payını artırma konusundaki kararlılığı. Bu da ilk etapta TL mevduat faizlerinde hızlı bir artışı beraberinde getirdi. Son haftalarda mevduat faiz oranları düşse de TL mevduat, risksiz ve klasik bir yatırım aracı olması nedeniyle borsada rol oynamaya başladı.

İkinci ve en önemli sorun ise hiç gelmeyen yabancı yatırımcılar. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, göreve geldikleri andan itibaren dış kaynak ihtiyacına dikkat çekti ve bu yönde adımlar atmaya başladı. Bakan Şimşek dünyayı gezdi, anlaşmaların büyüklüğü bile açıklandı. Ancak şu ana kadar beklenen yabancı girişi gerçekleşmedi.

Yerli yatırımcılar borsada yabancı yatırımcıların geleceğini heyecanla satın alırken, endeksler rekor seviyelere yükseldi. Ancak eylül ortasından itibaren yabancı umutlara yönelik küçük hayal kırıklıkları borsa fiyatlarında da kendini göstermeye başladı. Ardından İsrail-Hamas çatışması başladı, yabancıların ortaya çıkmaması sorunu gün yüzüne çıktı, tüm talihsizlikler bir anda fiyatlandı ve her şey bir anda alt üst oldu.

YABANCI GELİŞİ ZATEN FİYATLANDIRILDI

Peki şimdi ne olacak? Piyasa analistleri, yabancının gelişinin zamana yayılacak olmasının piyasa üzerinde baskı oluşturduğuna dikkat çekiyor. Yerli yatırımcıların yabancı yatırımcıların gelişinde fiyatlama yaptığını, mevduat faizlerinin de baskı unsuru olduğunu belirtiyor. Ama umutsuz değiller. Çünkü Türkiye’de enflasyonist ortam halen devam ediyor. Bundan sonraki 1 yıl için enflasyon beklentileri yüzde 40-45 aralığında. Analistler, borsanın en kötü ihtimalle enflasyona eşit getiri elde etmesi gerektiği görüşünde. Yani BIST 100 endeksi için 1 yıl içinde yüzde 40-45 getiri hedefi belirlemek zor değil çünkü her koşulda enflasyon kadar yükselecek ve TL’deki hasar devam edecek. Bu da BIST100’ün 11-12 bin seviyelerine çıkabileceğine işaret ediyor.

Ancak sorunsuz değildir. BIST100 endeksi 8500 seviyesini geçemedi, bu da yabancıların gelmemesi nedeniyle oldu. Analistler, yabancı yatırımcı girişi olsaydı 10 bin seviyesinin daha erken söylenebileceğini hatırlatarak, yabancılar olmadan 7500-8500 bandında yatay hareketin yüksek volatiliteyle devam edeceği görüşündeler. Çok iyi görünen bilançolar bile bu dönemde fiyatlanamadı. Jeopolitik baskılar ve ortaya çıkan sıkıntılar her şeye gölge düşürdü.

Son olarak Merkez Bankası’nın dün gece attığı sadeleştirme adımları da borsa açısından oldukça değerli. Yükümlülüklerin kaldırılarak serbest piyasa koşullarına yaklaşması, yabancı yatırımcılar için önemli bir gösterge olan Türkiye’nin 5 yıllık iflas risk primi CDS’sine olumlu etki yapacaktır. Her ne kadar yabancı giriş potansiyeli sıcak para olsa da önümüzdeki dönemde oluşabilecek bir durum.

GÖZLERİNİZ KAPALI PAYLAŞIMLARI SEÇMEYİ BIRAKIN

Bütün bunların ışığında borsada alım yapmanın zamanı geldi mi? Öncelikle uzmanlar borsada kolay dönemin bittiğini, gözünüzü kapatıp hisse seçerek para kazanamayacağınızı hatırlatıyor. Uzmanlara göre artık kes-paylaş esasına göre seçici olmak çok önemli. Temeli, hikayesi, planı ve bilançosu sağlam olan şirketlere yatırım yapmak bu dönemde yatırımcının olması gereken yoldur. Sosyal medyada kulaktan kulağa dolaşan haberlere dayanarak yatırım yapmak kayıplara neden olur ve bu dönemde daha fazla kayıp yaşanmasına neden olabilir. Aracı kurumların şirket raporları ve model portföyleri, borsaya geri dönmek veya portföyünü artırmak isteyen yatırımcılar için iyi bir kaynaktır. Tüm bunları inceledikten ve tasarruf planlarını dikkate aldıktan sonra yatırım tercihine karar verilmelidir.

pamukova-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu